Terzidere Topkoru 1 Tümülüsü
Terzidere Köyü, Kofçaz
ENV. NO: 39-04-872
Genel Bilgiler
Yapı Adı
Terzidere Topkoru 1 Tümülüsü
Envanter No
39-04-872
Yapı Türü
Tümülüs
Dönemi
Genç Tunç Çağı
Genel Tanım
Tümülüsler yığma tepeler şeklinde oluşturulmuş anıt mezar tepeleridir. Türkiye'deki Tümülüs tipi gömünün en yaygın olduğu yerlerden birisi Trakya'dır. En çok bilinen biçim, konik olmak üzere, küre, yarım küre, biçimsiz tümsekler gibi çeşitli tipleri bulunmaktadır. Tümülüsler mezar tipine göre; platformlular, çukurlular, mezar odalılar, lahitliler ve basit mezar olmak üzere beş ayrı grupta incelenebilir. Nadiren tek, çoğunlukla gruplar halinde bulunurlar.
Konum
İlçe
Kofçaz
Mahalle Köy
Terzidere Köyü
Belde
Mevki
Topkoru Mevki
Sokak
Ada
101
Pafta
Parsel
241
Yüzölçümü
Nitelik
Harita No
Bugünkü Durumu
Sit Potansiyeli
1. Derece Arkeolojik Sit
Koruma Derecesi
1. Derece Arkeolojik Sit
Şimdiki Tehlikeler
Tarımsal faaliyetler ve definecilik.
Şimdiki Durumu
Tümülüs 6-7 m yüksekliğinde 13-15 m. çapındadır.
Önerilen Koruma
"1. Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilmesi ve koruma sınırının belirlenmesi. Bölgedeki güvenlik birimleri tarafından izlenmesi. Tarım amaçlı kullanımının engellenmesi.
Gözlemler
Terzidere Köyünün yaklaşık 3 km. kuzey doğusunda 101 ada, 241 parselde, tarla vasıflı taşınmaz üzerinde yer alan ve üzeri büyük boyutta meşe ağaçları ile kaplı olan tümülüsün yaklaşık 6-7 m. yüksekliğinde, 13-15 metre çapında, doğu-batı eksenindeki tümülüslerden doğu yönünde yer alan tümülüs olduğu belirlenmiştir. Muhtelif tarihlerde muhtemelen iş makinesi, kepçe, hilti (kırıcı) ve el aletleri yardımıyla gerçekleştirilen kaçak kazılar sonucunda tümülüsün üzerinde yaklaşık 2 metre ile 7 metre arasında değişen derinlikte ve yaklaşık 1,5 metre ile 3 metre arasında değişen genişlikte beş farklı yönde kaçak kazı çukurlarının yer aldığı tespit edilmiştir. Tümülüsün özellikle güney yamacında yer alan ve tümülüsün içerisine doğru uzanan tünel şeklindeki kaçak kazı çukurunda harçsız, yassı, moloz taş örgülü duvar örgüsünün muhtemelen mezar odasına ait olabileceği düşünülmekle birlikte ayrıca güneydoğu yönündeki kaçak kazı çukurunda ise sağ ve sol duvarı büyük oranda tahrip edilmiş olan ve üzeri yassı kayalar ile örtülü muhtemelen giriş koridoru (dromos) olduğu düşünülen bölüm görülmektedir. Tümülüste kaçak kazılar sonucu ortaya çıkarılan mezar yapısının Megalitik karakterde bir mimariye sahip olduğu ve olasılıkla Geç Tunç Çağı sonlarına tarihlendirilebileceği değerlendirilmiştir.
Ekler
Fotoğraf
Var
Rapor
Harita
Var
Kroki
Var
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları
28/10/2020 tarih ve 7199 sayılı Karar
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Selin KAHRAMAN Sanat Tarihçisi
Birol HASANBAT Sanat Tarihçisi
Hakan ERDEN Harita Mühendisi
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.
Envanter Arama Paneli