Yükleniyor...

Rüstem Paşa Camii

, Lüleburgaz
ENV. NO: 39-05-1106
Genel Bilgiler
Yapı Adı Rüstem Paşa Camii
Envanter No 39-05-1106
Yapı Türü Camii
Yapım Tarihi
Yaptıran Rüstem Paşa
Yapan
Vakfiye
Kitabe
Mimari Çağı Osmanlı
Genel Tanım Eski caminin beratından da anlaşılacağı üzere 17.yy başlarında inşa edildiği,19 yy. ortalarında tamir olduğu, eski caminin Balkan Harbi yıllarında yıkılması üzerine mevcut taşları kullanılarak1937 yılında inşa edilmiştir. Caminin harim mekanı kare planlı kuzeyinde iki katlı eski son cemaat mekanlı ve 1980 yılında eklenmiş tek katlı son cemaat yerinde oluşan taş duvar örgülü, sıvalı ve boyalı, kesme taş malzemeden minareli, kırma çatılı ve Marsilya tipi kiremit örtülüdür.
Konum
İlçe Lüleburgaz
Mahalle Köy
Belde Büyükkarıştıran
Mevki
Sokak
Ada
Pafta 263
Parsel 9
Yüzölçümü
Nitelik
Harita No
Yapı Özellikleri
Kat Adedi Zemin+mahfil
Malzeme Taş
Yapım Tekniği
Elektrik Var
Isıtma Var
Kanalizasyon Var
Ayrıntılı Tanım Eski caminin beratından da anlaşılacağı üzere 17. yy başlarında inşa edildiği, 19 yy ortalarında tamir gördüğü, eski caminin tamamen Balkan Harbi yıllarında yıkılması üzerine mevcut taşları kullanılarak 1937 yılında yeniden inşa edilmiştir. Caminin harim mekanı kare planlı, kuzeyinde iki katlı eski son cemaat mekanlı ve 1986 yılında eklenmiş tek katlı cemaat yerinde oluşan taş duvar örgülü, sıvalı ve boyalı kesme taş malzemeden minareli kırma çatılı ve marsilya tipi kiremit örtülüdür. Yapının çatısı tavanı ve iç mekanı 2000 li yıllarda komple yenilenmiştir. Kaynaklardan 1937 yılındaki ikinci yapının sırasında kesme taş minaresinin formunu korumuş olup, minare dikdörtgen prizmal kaideli silindirik görevli iki adet taş bilezikli, taş levha korkuluklu, şerefe allı içbükey ve kaval silmeli, kurşun kaplı, sivri külahlıdır. Camii girişinin önünde yer alan mahfil katı ahşaptır. Harim doğu duvarı hariç dörtgen pencere açıklığına sahiptir. Alt seviye pencereleri düz lentolu, üst kat pencereleri ise yuvarlak kemerlidir. Yapının mevcut tavanı pvc malzeme ile kaplıdır. Kaynaklardan yapının saçaklı son cemaat yeri ile ahşap tavanlı harim mekanından oluştuğu, taş duvarlı, taş döşemeli zeminli, kurşun kaplı çatılı olduğu, ikisi havale toplamda sekiz adet penceresinin bulunduğu müezzin mahfilinin tevkanı ahşap yapılı olduğu, dış avlu duvarları bulunan yapının tuğla gövdeli minaresinin olduğundan bahsedilmektedir.
Bugünkü Durumu
Koruma Durumu Orta
Taşıyıcı Durumu İyi
Dış Yapı Orta
Üst Yapı Orta
İç Yapı Fena
Süsleme Yok
Rutubet İzi Var
Özgün Kullanım Camii
Bugünkü Kullanım Camii
Önerilen Kullanım Camii
Sahibi Cağaloğlu Rüstem Paşa Vakfı
Koruma Derecesi
Anıtsal 1
Çevresel 0
Aykırı 0
Sorumlu Kuruluş Mülk Sahibi
Yapılan Onarımlar Balkan Harbi yıllarında yıkılması üzerine mevcut taşları kullanılarak 1937 yılında yeniden inşa edilmiştir. Caminin harim mekanı kare planlı kuzeyinde iki katlı eski son cemaat mekanlı ve 1986 yılında eklenmiştir. Yapının çatısı, tavanı ve iç mekanı 2000 li yıllarda komple yenilenmiştir.
Gözlemler Cami aktif olarak kullanılmakta olup, ikinci yeniden inşasıyla birlikte bugünkü halini almıştır. Mevcut yapının çatısı, tavan ve iç mekanı 2000 li yıllarda komple yenilenmiştir. Yapının mevcut tavanı pvc malzeme ile kaplıdır.
Ekler
Fotoğraf Var
Rölöve Projesi
Rapor Var
Restorasyon
Harita Var
Kroki Var
Kitabe Sayısı
Vakfiye Sayısı 0
Diğer
Kontrol Eden Yusuf ŞAMİLOĞLU Müdür
Kurul Onayı No
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları 09.08.2021 tarih ve 7701 sayılı Karar.
Yayın Dizini
Hazırlayanlar Birol HASANBAT Sanat Tarihçi
Selin KAHRAMAN Sanat Tarihçi
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.