Yükleniyor...

Pınarhisar Bağlar Tümülüsü

, Pınarhisar
ENV. NO: 39-07-538
Genel Bilgiler
Yapı Adı Pınarhisar Bağlar Tümülüsü
Envanter No 39-07-538
Yapı Türü Tümülüs
Dönemi Erken Demir Çağı-m.s. 3.yy.
Genel Tanım Tümülüsler yığma tepeler şeklinde oluşturulmuş anıt mezar tepeleridir. Türkiye'deki Tümülüs tipi gömünün en yaygın olduğu yerlerden birisi Trakya'dır. En çok bilinen biçim, konik olmak üzere, küre, yarım küre, biçimsiz tümsekler gibi çeşitli tipleri bulunmaktadır. Tümülüsler mezar tipine göre; platformlular, çukurlular, mezar odalılar, lahitliler ve basit mezar olmak üzere beş ayrı grupta incelenebilir. Nadiren tek, çoğunlukla gruplar halinde bulunurlar.
Konum
İlçe Pınarhisar
Mahalle Köy
Belde
Mevki Bağlar Mevki
Sokak
Ada 168
Pafta
Parsel 51
Yüzölçümü
Nitelik
Harita No
Bugünkü Durumu
Sit Potansiyeli 1. Derece Arkeolojik Sit
Koruma Derecesi 1. Derece Arkeolojik Sit
Şimdiki Tehlikeler Definecilik ve tarımsal faaliyetler.
Şimdiki Durumu İlçe merkezinin 3,2 km güneyinde bulunan tümülüs 5-6 m yüksekliğinde, 30-35 m çapındadır. Etrafında tarım yapılmaktadır.
Önerilen Koruma Koruma sınırının belirlenmesi ve tarım amaçlı kullanımının engellenmesi. Bölgedeki güvenlik birimleri tarafından izlenmesi. Tarla sahiplerinin uyarılması.
Gözlemler Tümülüsün güneydoğu tarafında yaklaşık 2 m derinliğinde kaçak kazı çukuru bulunmaktadır. Çevresi sürülerek tümülüs alanı daraltılmaktadır.
Ekler
Fotoğraf Var
Rapor
Harita Var
Kroki Var
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No 10.07.1991 tarih ve 942 sayılı karar
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları 16/12/2015 tarih ve 2836 sayılı karar
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.