Yükleniyor...

Demirhane Tümülüsü

İlçenin Numaratajının Yeni Mahalles, Üç Dereler Küme Evleri Adresinde, Tapunun İse Hamdibey Mahalles, Demirköy
ENV. NO: 39-03-932
Genel Bilgiler
Yapı Adı Demirhane Tümülüsü
Envanter No 39-03-932
Yapı Türü
Dönemi Mö. 3000 - Ms. 3-4. Yy Arasına Tarihlendirilir.
Genel Tanım Kırklareli İli, Demirköy İlçesi'nin numaratajının Yeni Mahallesi, Üçdereler Küme Evleri adresinde, tapunun Hamdibey Mahallesi, Demirhane Mevkii'nde, Sivriler Köyü asfalt yolu üzerinde ve aynı zamanda Demirköy Fatih Dökümhanesi'ne giden yol güzergahında yer alan 235 ada, 15 parselin güneydoğu köşesinde (toprak yol(muhtemelen tarla yolu) ile asfalt yol köşesinde, yol kenarında), üzerinde en az 50-100 senelik meşe ağaçlarının yer aldığı mevcut şekliyle yaklaşık 3-4m yüksekliğinde, 15-20m çapında tepe şeklinde yükseltinin Tümülüs olduğu düşünülmektedir.Söz konusu yapının üzerinde ve eteklerinde yapılan incelemede ise;pişmiş toprak çanak çömlek parçalarına rastlanmış olup, ancak tepenin tepesinde yaklaşok 50-100 senelik meşe ağaçlarının olması nedeniyle buranın yeni atılan toprak yığını/yükseltisi olmadığı düşünüldüğünden ve ayrıca topografik açıdan da değerlendirildiğinde tüm bu verilere dayanarak söz konusu yükselti/tepenin Tümülüs olduğu kanaatine varılmıştır.
Konum
İlçe Demirköy
Mahalle Köy İlçenin Numaratajının Yeni Mahalles, Üç Dereler Küme Evleri Adresinde, Tapunun İse Hamdibey Mahalles
Belde
Mevki Demirhane Mevkii
Sokak
Ada 235
Pafta
Parsel 62 (eski 14-58)
Yüzölçümü
Nitelik
Harita No
Bugünkü Durumu
Sit Potansiyeli Mevcut. 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı.
Koruma Derecesi 1
Şimdiki Tehlikeler Kaçak define kazılarına maruz kalabilir. Üzerinde yaklaşık 50-100 senelik meşe ağaçlarının olması nedeniyle, ağaç kökleri tahribata sebep olabilir. tümülüsün doğusunda yer alan toprak yolun ihtiyaç olması durumunda genişletilmesi esnasında zarar görebilir.
Şimdiki Durumu Üzerinde yaklaşık 50-100 senelik meşe ağaçları bulunur.
Önerilen Koruma Konunun Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, incelenmesi ve değerlendirilmesine müteakip, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 7. maddesi uyarınca "1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilmesi ve koruma sınırlarının belirlenmesi. Bölgedeki güvenlik birimleri tarafından izlenmesi.Bu alanın (Tümülüsün) koruma alanının belirlenmesine müteakip, 235 ada, 15 parselde yer alan taşınmazın, mülkiyet sahibince bu alana yaklaşılmaması yönünde uyarılması gerekmektedir. Ayrıca ifrazının da olabileceği çalışma yapılabileceği yönünde mülkiyet sahibinin bilgilendirilmesi gerekmektedir. * Muhtemel yapılabilecek yol çalışması nedeniyle ilgili belediyenin ve Karayollarının uyarılması gerekmektedir.
Gözlemler Söz konusu tepenin/yükseltinin üzerinde ve eteklerinde yapılan incelemede ise; pişmiş toprak çanak çömlek parçalarına rastlanmış olup, ancak tepenin üzerinde yaklaşık 50-100 senelik meşe ağaçlarının olması nedeniyle buranın yeni atılan toprak/yükselti yığını olmadığı düşünüldüğünden ve ayrıca topografik açıdan da incelendiğinde, tüm bu verilere dayanarak söz konusu yükseltinin/tepenin Tümülüs olduğu kanaatine varılmıştır.
Ekler
Fotoğraf
Rapor
Harita
Kroki
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları 10/05/2017-4078
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.