Üsküp Bayrak Tepe Tümülüsü
, Merkez
ENV. NO: 39-01-356
Genel Bilgiler
Yapı Adı
Üsküp Bayrak Tepe Tümülüsü
Envanter No
39-01-356
Yapı Türü
Tümülüs
Dönemi
Erken Demir Çağı-m.s. 3.yy.
Genel Tanım
Tümülüsler yığma tepeler şeklinde oluşturulmuş anıt mezar tepeleridir. Türkiye'deki Tümülüs tipi gömünün en yaygın olduğu yerlerden birisi Trakya'dır. En çok bilinen biçim, konik olmak üzere, küre, yarım küre, biçimsiz tümsekler gibi çeşitli tipleri bulunmaktadır. Tümülüsler mezar tipine göre; platformlular, çukurlular, mezar odalılar, lahitliler ve basit mezar olmak üzere beş ayrı grupta incelenebilir. Nadiren tek, çoğunlukla gruplar halinde bulunurlar.
Konum
İlçe
Merkez
Mahalle Köy
Belde
Üsküp Beldesi
Mevki
Başçardak
Sokak
Ada
Pafta
Parsel
4457
Yüzölçümü
7450
Nitelik
Tarla
Harita No
Bugünkü Durumu
Sit Potansiyeli
1. Derece Arkeolojik Sit
Koruma Derecesi
1. Derece Arkeolojik Sit
Şimdiki Tehlikeler
Tarımsal faaliyetleri ve kaçak define kazıları.
Şimdiki Durumu
Kırklareli İli, Merkez İlçesi'ne bağlı Üsküp Beldesi'nin Gündoğdu Mahallesi çıkışından itibaren yaklaşık 3 km mesafede olan Bayrak Tepe Mevkii'nde yer alan tümülüs mevcut şekliyle yaklaşık 20-25 m çapında ve 5 m yüksekliğindedir.Söz konusu tümülüsün tepe noktasının kaçak kazılar sonucu tahrip olması nedeniyle tam yüksekliğini tespit etmek mümkün değildir. Muhtelif zamanlarda gerçekleştirilen kaçak kazılarla tümülüsün tepesinde oluşturulan çukur alan yaklaşık 2-3 m çapında ve 2,5-3 m derinliğindedir. Kaçak kazı çukurunda taşınabilir kültür varlığı ya da parçasına rastlanılmamıştır. Ancak mezar odasında henüz bir tahribat yapılmadığı düşünülmektedir. Ayrıca, yukarıda mevkisi belirtilen tümülüsün hangi döneme ait olduğu kazı yapılmadığı için tam olarak belirlenememiştir. Ancak tümülüste ileride yapılabilecek bir bilimsel kazı sonucu elde edilecek veriler üzerine belirlenebilir.
Önerilen Koruma
"1. Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilmiş olup, bölgedeki güvenlik birimleri tarafından izlenmesi. Tümülüsün gelecek yıllarda kaçak kazılar sonucu yok olmasını önlemek amacıyla kurtarma kazısının yapılması.
Gözlemler
Kuzeydoğu tarafından merkeze doğru, iş makinesi ile kanal şeklinde açılmış geniş bir kaçak kazı çukuru bulunmaktadır. Mezar yapısı ciddi ölçüde tahrip edilmiştir.
Ekler
Fotoğraf
Var
Rapor
Harita
Var
Kroki
Var
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No
25.07.2012-476
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.
Envanter Arama Paneli