Yükleniyor...

Poyralı Köy Camii

Poyralı Köyü, Pınarhisar
ENV. NO: 39-07-526
Genel Bilgiler
Yapı Adı Poyralı Köy Camii
Envanter No 39-07-526
Yapı Türü Dini
Yapım Tarihi 1915-1917
Yaptıran Sadullah Koloğlu
Yapan
Vakfiye
Kitabe
Mimari Çağı Osmanlı Son Dönem
Genel Tanım Kırklareli-Vize karayolunun gidiş yönünün sağ alt tarafında Poyralı Köyünün merkezindedir. Eski okul binasının yan parselindedir. Poyralı köyünün yerleşim alanının dışında bugünkü yerinde Balkan Savaşları sonrasında okul binasıyla aynı dönemde yapılmıştır. Önce dergah olarak kullanılan yapı daha sonraları cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Minare camiye sonradan eklenmiştir. Cami taştan uzunlamasına dikdörtgen formda yapılmıştır. 1945 yılından itibaren caminin son cemaat yeri kapatılarak yeniden yapılandırılmıştır. Minarenin gövdesi kesme taştandır. Minare tek şerefelidir. Cephe duvarlarında sivri kemerli pencereler yer almaktadır. Kırma çatı ile örtülüdür. Kiremitleri değiştirilmiştir. Taban ve tavan kaplaması orijinaldir. Kadınlar mahfili, mihrabı ve minberi mevcuttur. Şadırvan Fikret Sarıoğlu tarafından yapılmış olup, yakın zamanda muhtarlık tarafından yerinden kaldırılmış ve yerine ek binalar yapılmıştır. Kapı ve pencere çerçeveleri yenilenmiştir. Yapıldığı yıllarda önünde dere bulunurken, günümüzde derenin yatağı değiştirilmiştir. Minareye çıkış dış taraftandır.
Konum
İlçe Pınarhisar
Mahalle Köy Poyralı Köyü
Belde
Mevki Köyiçi
Sokak
Ada
Pafta
Parsel 372
Yüzölçümü 1288
Nitelik Kargir Köy Camisi Ve Avlusu
Harita No
Yapı Özellikleri
Kat Adedi 1
Malzeme Taş
Yapım Tekniği Yığma-betonarme
Elektrik Var
Isıtma Yok
Kanalizasyon Var
Ayrıntılı Tanım Poyralı köyünün merkezinde, yol kenarında uzunlamasına dikdörtgen formda 1915-1917 yıllarında Arap Kaymakam Sadullah KOLOĞLU döneminde yaptırılmıştır. Cephe duvarlarında sivri kemerli pencereler yer almaktadır. Kırma çatı ile örtülüdür. Son cemaat yeri dikdörtgen olup, üç kemerli girişin cepheleri sonradan kapatılmıştır. Üst örtüsü yenilenmiştir. Cephenin alt bölümünde dar uzun dikdörtgen formda pencerelerle üst tarafında daha küçük minyatür sivri kemerli pencereler yer almaktadır. Taban ve tavan döşemesi ahşap olup, orjinaldir. Cami içerisinde sabit ısıtma aracı bulunmamaktadır. Minare caminin dışındadır. Kesme taştan yapılmıştır. Tek şerefelidir. Cami içerisinde kadınlar mahfili, minber ve mihrap mevcuttur. Cami günümüzde kullanılmaktadır.
Bugünkü Durumu
Koruma Durumu Orta
Taşıyıcı Durumu İyi
Dış Yapı Orta
Üst Yapı Orta
İç Yapı Orta
Süsleme Orta
Rutubet Yok
Özgün Kullanım Cami
Bugünkü Kullanım Cami
Önerilen Kullanım Cami
Sahibi Köy tüzel kişiliği
Koruma Derecesi
Anıtsal 1
Çevresel 0
Aykırı 0
Sorumlu Kuruluş Poyralı köyü tüzel kişiliği
Yapılan Onarımlar Son cemaat yeri 1945'ten sonra yenilenmiştir. Çatı kaplaması, üst örtü yenileme, kapı pencere değişikliği, boya-badana yapılmıştır.
Gözlemler Kullanım görmesinden dolayı sürekli bakımı sağlanmıştır.
Ekler
Fotoğraf Var
Rölöve Projesi
Rapor
Restorasyon
Harita Var
Kroki Var
Kitabe Sayısı
Vakfiye Sayısı 0
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No 14.05.2009-2512
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.