Yükleniyor...

Alpullu Şeker Camii

, Babaeski
ENV. NO: 39-02-640
Genel Bilgiler
Yapı Adı Alpullu Şeker Camii
Envanter No 39-02-640
Yapı Türü Dini
Yapım Tarihi 1955
Yaptıran Alpullu Şeker Fabrikası
Yapan
Vakfiye
Kitabe
Mimari Çağı Cumhuriyet
Genel Tanım Osmanlı cami mimarisine uygun, kare planlı, tek kubbeli, revaklı cami.
Konum
İlçe Babaeski
Mahalle Köy
Belde Alpullu Beldesi
Mevki İstasyon Civarı
Sokak Tekirdağ Yolu
Ada 168
Pafta
Parsel 1
Yüzölçümü 5222,84
Nitelik Tarla
Harita No
Yapı Özellikleri
Kat Adedi 1
Malzeme Taş
Yapım Tekniği Yığma
Elektrik Var
Isıtma Var
Kanalizasyon Var
Ayrıntılı Tanım Kırklareli İli, Babaeski İlçesi, Alpullu Şeker Camii. Alpullu Şeker Fabrikasının ana girişinin karşısında ve Alpullu istasyonun kuzey batı istikametinde kare formda kesme taştan inşa edilmiştir. Son cemaat üç bölümlü olup yuvarlak kemerler kullanılmıştır. Üst bölümleri 8gen kasnak üzerine kubbe ile örtülmüştür. Kitabe yoktur. Ana kubbe çift 8gen kasnak üzerine iki kademeli pandantiflerle yükselmekte ve köşede bulunan kare formun üzerine 8gen köşe kareleri ile desteklenmektedir. Minare, camiye bitişik, kare formda, sade ve tek şerefelidir. Caminin kubbe kasnağında ve cephelerde çok sayıda ışık pencerelerine yer verilmiştir. Pencereler cephede bulunan yuvarlak kemerler içinde yer almaktadır. Ortada yuvarlak kemerli pencere iki yanda dairevi pencere ve hemen altta 5 adet yuvarlak kemerli pencere yer almaktadır. Caminin iki yanında ve mihrabın iki yanında dikdörtgen formda uzun ve dar silmeli pencerelere yer verilmiş ve pencerelerin üst kısımları yuvarlak kemerli ve kör olarak kullanılmıştır. Pencerelerin orijinal doğraması meşe iken son yapılan değişiklikle alüminyuma dönüştürülmüştür.

Mihrap, beyaz ince grenli mermerden inşa edilmiş, iç kısmı açık mavi renkte, mukarnasla işlenmiş, mukarnasların bir kısmı altın varakla süslenmiştir. Mukarnasın uç kısmında iki adet altın yapraklı altın gülce motifleri yer almaktadır. Hemen üstünde kitabe bulunmaktadır. Mihrap anıtsal kapı şeklinde -den, -dan larla sonlandırılmıştır. Caminin güney cephesinde mihrap çıkıntı şeklinde verilmiştir. Mihrap ahşaptan yapılmış oldukça sade tutulmuştur.

Kadınlar mahfili, girişin hemen üstünde yer alıp ahşaptan korkuluklara sahiptir. Son yapılan değişiklikle korkuluklar yenilenmiştir. Caminin iç beden duvarlarında İznik çinilerine ver verilmiştir. Son cemaat yerine giriş yerinin üst bölümde caminin inşa tarihi ve "Bismillahirahmanirrahim" yer aldığı bir kitabe yer almaktadır. Kalem işi ve çinilerde kullanılan hakim renk mavi ve mercan kırmızısıdır. Caminin giriş kapısı orjinaldir. Halı ve kilimler yenidir. Caminin üst örtü biçiminde kullanılan kurşunları değiştirilmiştir. Cami bahçesinde bulunun şadırvan camiyle tam bir tezat içindedir. Cami Şeker Fabrikası Kompleksinin merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılmaktadır, içeride kullanılan ısıtma birimleri orjinaldir.
Bugünkü Durumu
Koruma Durumu İyi
Taşıyıcı Durumu İyi
Dış Yapı Orta
Üst Yapı İyi
İç Yapı İyi
Süsleme İyi
Rutubet İzi Var
Özgün Kullanım Cami
Bugünkü Kullanım Cami
Önerilen Kullanım Cami
Sahibi Alpullu Şeker Fabrikası
Koruma Derecesi
Anıtsal 1
Çevresel 0
Aykırı 0
Sorumlu Kuruluş Alpullu Şeker Fabrikası
Yapılan Onarımlar Caminin içinde duvarlarda mevcut olan tüm çiniler yeni İznik çinileri ile değiştirilmiş ayrıca kubbe içinde yer alan kalem işi süslemeler yenilenmiş. Ana kubbe ve son cemaat yerinin kubbeleri onarım görmüş ve son cemaat yerindeki ahşap pencereler alüminyum doğrama ile değiştirilmiştir. 1985'te şadırvan yeniden düzenlenmiştir.
Gözlemler Lüleburgaz ve Babaeski'de bulunan Sokullu Dönemi Mimar Sinan eseri camilerden esinlenilerek yapılmıştır. Güzel bir örnek olan cami, taş yüzeylerde kirlenmenin dışında oldukça bakımlı ve iyi durumdadır.
Ekler
Fotoğraf Var
Rölöve Projesi
Rapor
Restorasyon
Harita Var
Kroki Var
Kitabe Sayısı
Vakfiye Sayısı 0
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No 30.04.2005/370
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları Musallah taşının yerinin değişmesi ve tente çekilmesi kararı 05/02/2015 tarih ve 2175 sayılı karar
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.