Kayabeyli Durak İstasyonu
Kayabeyli Köyü, Lüleburgaz
ENV. NO: 39-05-935
Genel Bilgiler
Yapı Adı
Kayabeyli Durak İstasyonu
Envanter No
39-05-935
Yapı Türü
İstasyon
Yapım Tarihi
Yaptıran
Yapan
Vakfiye
Kitabe
Mimari Çağı
Geç Osmanlı
Genel Tanım
İstasyon yapısı demir yolu güzergahında durak istasyonu+lojman şeklinde planlanmış tek yapı ölçeğinde bağlı kompleks yapılar barındırmayan bir yapıdır. Bodrum+Zemin+Çatı arası katından oluşan yapı, kareye yakın dikdörtgen planlı, kesme taş duvar örgülü, beşik çatılı ve Marsilya tipi kiremit örtülüdür. Tam inşa tarihi bilinmemekle birlikte Geç Osmanlı Dönemi özellikleri gösterir.
Konum
İlçe
Lüleburgaz
Mahalle Köy
Kayabeyli Köyü
Belde
Mevki
Sokak
Ada
Pafta
11
Parsel
1719
Yüzölçümü
Nitelik
Harita No
Yapı Özellikleri
Kat Adedi
Bodrum+Zemin
Malzeme
Taş-tuğla-ahşap
Yapım Tekniği
Kargir
Elektrik
Var
Isıtma
Var
Kanalizasyon
Var
Ayrıntılı Tanım
İstasyonun bodrum katı su basma seviyesindeki zemin kat ile pahlanmış yapısı ile ayrıştırılmış olup kuzey ve kuzeydoğu cephelerinde birer adet kare formlu, hafif yassı kemer vurgulu küçük havalandırma penceresine sahiptir. Zemin kata giriş güneydoğu cephesinden tek kapı açıklığı ile sağlanmaktadır. Giriş kapısının önünde şimdi olmayan ancak muhdes olarak betonarme-tuğla örgülü sundurma giriş kısmının izleri görülmektedir.Zemin kat güneydoğu cephesi birer adet kapı ve pencere, kuzeydoğu ve güneybatı cepheleri birer pencereye sahip iken kuzeybatı cephesi sağırdır. Yapının kuzeydoğu ve güneybatı cephelerinin üçgen saçak altlarında birer adet çatı arası katı penceresi bulunur. Pencereler uzunlamasına dikdörtgen planlı, tuğla örgülü ve üstleri kemerlidir. taşınmaz, beşik çatılı geniş saçaklı üst örtü ile sonlanmakta olup, bir adet tuğla örgülü bacaya sahiptir. İstasyonun bodrum katı tek hacimli, ortasında zemin kat döşemesine destek taş örgülü kiriş bulunur. Bodrum katının kömür-odun gibi yakıt malzemelerinin depolama amaçlı olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Zemin kata güney cephede yer alan kapı ile girildiği düşünülmekte olup zemin kat 2 odaya sahiptir. Zemin katın sahip olduğu oda sayısı dikkate alındığında yapının güzergah üzerinde güvenlik karakolu-konut veya durak istasyonu olarak tasarlandığı düşünülmektedir. Yapının içinden bodrum ve çatı arası katlarına geçişi sağlayan merdivenler kaldırılmıştır. Yapının güneydoğu (demiryolu) giriş cephesinde yapıdan bağımsız, yaklaşık 50cm yüksekliğinde, 2-2,5cm genişliğinde, 150m uzunluğunda betonarme bir peron inşa edilmiştir. Kayabeyli Durak İstasyonu bugün itibariyle 6,70mx5,50m ölçülerinde, dönemine ait örneklerle benzerlik gösteren 4. sınıf bir istasyon binasıdır. Yapı plan düzenlemesi gibi süslemesi de oldukça sade yapıdadır. Kuzeybatı cephesi sade olan yapının kuzeydoğu ve güneybatı cepheleri büyük ölçüde simetriktir. Özellikle kapı ve pencerelerin söve ve kemerlerinde tuğla malzemenin dekoratif dizim özelliğinden faydalanılmıştır. Bodrum katı pencerelerinin kemerleri ise taş dizimlidir. Denizlik, söve ve kemer tuğla dizimi ile oluşturulmuş olup, bu mimari detaylarda tuğla örgü kenar ve ortalarda dışa taşarak cepheye etki kazandırılmaya çalışılmıştır. Yapının iç mekanında ise herhangi bir süsleme unsuruna rastlanmamıştır.
Bugünkü Durumu
Koruma Durumu
Orta
Taşıyıcı Durumu
Orta
Dış Yapı
Orta
Üst Yapı
Orta
İç Yapı
Orta
Süsleme
Fena
Rutubet
İzi Var
Özgün Kullanım
İstasyon
Bugünkü Kullanım
Kullanılmıyor
Önerilen Kullanım
Sahibi
Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü
Koruma Derecesi
Anıtsal
2
Çevresel
0
Aykırı
0
Sorumlu Kuruluş
Mülk Sahibi
Yapılan Onarımlar
İç mekanı sıva olan yapının kapısı önündeki muhdes sundurma sökülmüştür.
Gözlemler
Edirne-İstanbul hattında metruk durumda kullanılmayan bir durak seviyesinde istasyon yapısı olup dış etkilere açık herhangi bir fiziki ve güvenlik tedbiri alınmamıştır.
Ekler
Fotoğraf
Var
Rölöve Projesi
Rapor
Var
Restorasyon
Harita
Var
Kroki
Var
Kitabe Sayısı
Vakfiye Sayısı
0
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları
23/05/2017-4116
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.
Envanter Arama Paneli