Yükleniyor...

Alpullu Hangar Binası

, Babaeski
ENV. NO: 39-02-641/07
Genel Bilgiler
Yapı Adı Alpullu Hangar Binası
Envanter No 39-02-641/07
Yapı Türü
Yapım Tarihi
Yaptıran
Yapan
Vakfiye
Kitabe
Mimari Çağı Geç Osmanlı
Genel Tanım İstasyon sahasının güneydoğusunda yer almaktadır. Yatay dikdörtgen planlı, iki bloklu yapının tren katarlarının giriş yaptığı batı cephe doğu cepheye göre daha dar tutulmuştur. Batı yönden gelen tren katarlarının demiryolundan makaslar ile ayrılarak hangara girişine uygun olarak inşa edilmiştir. İki ana bloğu iki beşik çatı ve Marsilya tipi örtülüdür. Ana yapım malzemesi tuğla olup, üzeri sıvalı ve boyalıdır. Güneyinde ise yapı boyunca uzanan kırma çatılı tarihsel eklentisi bulunur. Güney birimi çatı kotu daha düşüktür.
Konum
İlçe Babaeski
Mahalle Köy
Belde Alpullu
Mevki
Sokak
Ada 199
Pafta
Parsel 1
Yüzölçümü
Nitelik
Harita No
Yapı Özellikleri
Kat Adedi Zemin
Malzeme Tuğla
Yapım Tekniği Tuğla Örgü
Elektrik Var
Isıtma Yok
Kanalizasyon Var
Ayrıntılı Tanım İstasyon sahasının güneydoğusunda yer almaktadır. Yatay dikdörtgen planlı, iki bloklu yapının tren katarlarının giriş yaptığı batı cephe doğu cepheye göre daha
dar tutulmuştur. Batı yönden gelen tren katarlarının demiryolundan makaslar ile ayrılarakhangar girişine uygun olarak inşa edilmiştir. Korunarak demiryolu şefliği bünyesinde hizmet veren bir hangar yapısıdır, iki ana bloğu iki beşik çatı ve Marsilya tipi örtülüdür. Ana yapım malzemesi tuğla olup, üzeri sıvalı ve boyalıdır. Güneyinde ise yapı boyunca uzanan Kırma çatılı tarihsel eklentisi bulunur. Güney birimi çatı kotu daha düşüktür. Hangarın batı cephesinde tren katarlarının girişinin sağlandığı, basık kemerli iki adet dikdörtgen kapısı yer almaktadır. Kapılar için muhdes otomasyonlu kepenkler yapılmıştır. Güney cephe kütlesinin batısında ikili tepede basık kemer vurgulu uzunlamasına dikdörtgen pencere yer alır. Güney cephesi boyunda 5 adet dikdörtgen formlu basık Kemerli pencere ve muhdes bir eklenti mevcuttur. Güneydoğu cephede bir pencere, doğu hangar çıkışında ise bir kapı ve 2 adet pencere yer almaktadır. Kuzey cephede her iki hangar bloğunda ikişerli olarak simetrik 4 adet pencere bulunmaktadır. Kuzey cephenin çatıların tepe noktası altında dairesel formlu iki adet havalandırma penceresi vardır. Hangar yapısı ve güney bloğunu tüm cephelerde köşe ve saçak hizasında kalın bir silme kuşağı bulunur. Köşe ve saçak altı silmesi beyaz beden duvarları ise turkuaz renge boyanarak vurgulanmıştır.
Bugünkü Durumu
Koruma Durumu İyi
Taşıyıcı Durumu İyi
Dış Yapı İyi
Üst Yapı İyi
İç Yapı İyi
Süsleme İyi
Rutubet İzi Var
Özgün Kullanım Hangar
Bugünkü Kullanım Hangar
Önerilen Kullanım
Sahibi Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
Koruma Derecesi
Anıtsal 2
Çevresel 0
Aykırı 0
Sorumlu Kuruluş Mülk Sahibi
Yapılan Onarımlar Çatısı yenilenmiş, iç ve dış cephe sıvanarak boyanmıştır
Gözlemler Korunarak demiryolu şefliği bünyesinde hizmet veren bir hangar yapısıdır.
Ekler
Fotoğraf
Rölöve Projesi
Rapor
Restorasyon
Harita
Kroki
Kitabe Sayısı
Vakfiye Sayısı 0
Diğer
Kontrol Eden
Kurul Onayı No 06/02/2017-3828
Kurul Açıklama
Revizyon
Kurul Kararları
Yayın Dizini
Hazırlayanlar
Bu web sitesi Trakya Kalkınma Ajansının TR/21/13/SOS/O008 no'lu proje desteğiyle hazırlanmıştır.